Unde scriu lu gigel

februarie 12, 2020

Imobiliare suedistan

Filed under: aberand — animal00 @ 11:23 am

Cumparatul unei case. Varianta pe suedistan.
o sa scriu numa in sek, nu intelegi ce e ala un sek nu prea iti pasa de ceea ce se intampla in suedia, isnt it?

Primul pas e sa ai bani. Fara pasul asta nu prea poti face nimic, deci nu are rost sa continui. 15% din valoarea casei tre sa o ai tu
Pasul doi: Lånelöfte. Sau „promisiune de imprumut”. In modul asta stii sigur cati bani ai la dispozitie.
Aici conteaza: cat castigi, cati oameni sunteti, ce avans aveti. Cam trebuie contract pe permanent, deci asta inseamna sa lucrezi de macar jumatate de an. Nu promit ca nu trebuie sa ai macar 1 an de munca. Io am fix unu
Daca totul e ok primesti inapoi o foaie cu suma maxima de imprumut avand in vedere intretinerea de la apartament.
Acum, pasul 3. Cautarea casei. Astia au un site de baza hemnet.se. Un amic de aici mi-a aratat ca daca vrei te poti uita la toate cacaturile: evolutie pret, cat s-a vandut in zona etc. Poti afla despre asociatie, poti afla despre gigei. In principiu totul este cat se poate de transparent.
Pasu asta e ceva mai complicat. In Stocolm, cel putin, exista cam 50 de locuri „de evitat” sau „a se consuma cu lamaie”. Deh. Saracie+emigratie+teama de rasism-responsabilizare sociala

Pasul 4. Iti face cu ochiul o proprietate. Din pacate, cel putin in perioada asta, stii sigur: la cat costa acolo tre sa te pregatesti mental de 10% in plus. Cum ziceam la punctu 2: ai bagat si pretul casei si cat te costa intretinerea/luna. Si ce include (uneori include curentul, uneori nu)
De aici ai cam doua variante. Daca vrei musai musai, poti sa contactezi agentul si sa te propui la o vizionare. Sau, poti sa astepti vizionarea oficiala. Unul dintre apartamentele vazute s-a dat inainte de vizionare.
pas 5: Vizionare: tu nu ai voie sa vorbesti cu proprietarii. De fapt, ei nu au voie, tu nu stii exact cine sunt. Totul se face prin agent. El iti mananca cacatul despre apartament, el iti arata, cu el discuti.

Pasu 6 e ce difera vs romania. Aici cererea e mult mai mare decat oferta. Asa ca pe acelasi apartament or sa vrea mai multi gigei. Asa ca incepe: io dau atat, io dau atat. Pasii is cam pe la 1000-2000 (la inceput) dar pot sa vina big biderii sa bage 10000.
la mine am crescut io cu 5000, a venit unu cu 2000, tot io cu 1000…pana s-a ajuns la 120000. Acolo am avut o discutie cu agentul, am urcat pana la 150000 si am batut palma

Pasul 7 deja devine boring. Te vezi la acte. Agentul iti trimite cereri pe la asociatie. Ai 10 zile sa platesti avansul: 10%. Avand in vedere sumele de aici, 10% sunt bani. Astia intra in contul agentiei nu al proprietarului. Asta vede banii doar la final.
In general ai cam 2luni de la „te vezi la acte” pana la „te muti in casa”

 

Publicitate

2 comentarii »

 1. deci cinshpemiideeuro peste pretul cerut?

  Comentariu de vafanculo — februarie 12, 2020 @ 11:28 am | Răspunde

  • dap. Asta in conditiile in care in Romania am primit cu 2000sub 😀

   Si aici am avut „noroc”. La primul apartament vazut diferenta a fost de 20k. La primul dorit, pe care nu l-am vazut ca nu aveam actele de la banca, ala a dat cu 1000e in plus. Mai trebuiau bagati vreo 20k in el. AIa e viata. uneori mai pierzi, alteori iti iei muie.

   Comentariu de animal00 — februarie 12, 2020 @ 11:30 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Spune ceva, spune, spune, spune....bine, scrie

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: