Unde scriu lu gigel

mai 30, 2018

Suedeza pentru io

Filed under: aberand — animal00 @ 4:56 pm

n-am mai scris aici ca nici nu mai stiam adresa. Am revenit cu lectii de suedeza. Suedezii se trag din vikingi. Care, ca orice tragere, nu sar prea departe de trunchi.
Asa ca evolutia limbii a fost intotdeauna o opera a multiplei imaginatii suedeze care a inventat coltul drept si mobila de ikea.

Urmand celebra denumire pentru Constantinopole, Miklagard, suedezii s-au gandit intotdeauna la cuvinte ca la niste metafore. Poezia face parte din gandirea lor, asa ca in momentul in care s-au gandit „cum ii zicem noi bunicului” poetul satului a zis „CARE bunic?”.

Aici, suedezul cu DEXul s-a oprit. Cum care, „bunicul omului”? Poietul nu a fost multumit. „Care?”. Aici a fost un moment de cotitura in evolutia lingvistica a Suediei. Probabil ca daca in loc de DEX ar fi avut un topor momentul in care poetul isi freca proaspatul cucui si plangea „care adica bunicu dinspre partea mamei sau dinspre partea tatalui?” s-ar fi petrecut total diferit si ar fi implicat niste mied si o inmormantare de 3 zile cu plangeri ipocrite gen „ce dor o sa ne fie de prostu ala”.

Asa suedezul cu dexul a fost pus pe ganduri. Si a stat el 3 zile, a baut mied si bere cu ciuperci si, intr-o zi a exclamat fericit „ERIKA!!!!”

De atunci suedezii folosesc metafore tip: tatatata, tatamama, mamatata, mamamama, fiicafiu, fiicafica, fiufiica, fiufiu.

3 comentarii »

 1. Da, ăsta chiar îi cel mai al naibii detaliu din limba suedeză. Există și mamăfrate, adică unchi, fratele lu’ mumă-sa cui o vorbi. Când a venit vorba de mătuși au zis s-o dea mai repede că li se termina miedul, așa că s-au mulțumit cu „faster”.

  Comentariu de Blåmes — mai 31, 2018 @ 11:58 am | Răspunde

  • da iti dai seama cum o fi strastrabunicu? Ca pana ajungi la el te saturi, vin aia din satu alaturat, iti beau miedu…da nu iti fut nevasta numa ca sa vada cum te chinui de zis propozitia in care voiai sa zici „bag pula in strastrabunicu ca s-a mutat in satu asta de cacat cu vecini tampiti”

   Comentariu de animal00 — mai 31, 2018 @ 1:51 pm

 2. […] furat ideea de la Gigel și propun o lecție de suedeză. Vorbit și scris, nu […]

  Pingback de Lecția de suedeză – Blogul unui om insurat — iunie 27, 2018 @ 12:39 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Spune ceva, spune, spune, spune....bine, scrie

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: