Unde scriu lu gigel

septembrie 18, 2017

Trafic

Filed under: aberand,Costa Rica,panama — animal00 @ 4:09 pm

inainte sa continuam despre dominical, niste una alta despre traficul din zona.

Panama city. Se vede ca orasul asta a trait vremuri mai nasoale. Este in constructie, dar nu indeajuns de rapid pentru a compensa diferentele intre nou si inalt si mahala. Traficul este tot  la vremurile nasoale. Exista o singura regula: pazea. Practic, treci strada cand opresc masinile. Faptul ca e rosu/verde/trecere/netrecere nu trebuie sa te intereseze. Trece masina, stai. Nu trece masina….treci. bine, daca ai treaba. Ca sa intelegeti: cand opresc pentru a da prioritate pietonilor, pe trecere, soferii panamezi pornesc avariile.

orasul nu e gandit pentru soferi asa ca nu este de mirare daca ajungi in puncte unde nu ai trotuar sa continui mersul. Claxonul este principalul mijloc de propulsie.

Despre mersul prin panamea nu prea stiu ce sa zic. Am mers noaptea si nu io la volan. Nu au autostrazi, dar, noaptea, nici trafic foarte tare.

San Jose. Asta e un oras mai mic. Si cu o infrastructura ceva mai buna. Aici nu au semafoare pentru pietoni pe toate laturile. Asa ca nici nu stiu daca am facut bine sau rau, dar am facut si noi ca restul de oameni: erau masini si aveau verde – stateam. Altfel treceam. Aici iti vine sa bati pe cineva. Au sirena pentru verde. Adica, cat timp e verde piuie semaforu de iti vine sa devii carnivor numa sa omori toate pasarile. Daca in Panama soferul este zeul strazii, in san jose pietonul este boss. Pe verde trece. Diferenta intre verde si rosu este ca si pe rosu trece, dar se negociaza, din priviri, cu soferii.

Nici astia nu au autostrazi, au limita pe la 80-90 si niste amenzi urate de tot. Eventual, amenzile sunt crescute si de firmele de inchiriat rable. Strazi simpatice, dar cam multa linie dubla, multe camioane si multe masini vai capu lor

 

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Spune ceva, spune, spune, spune....bine, scrie

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: