Unde scriu lu gigel

ianuarie 4, 2017

Un animal in civilizatie. Tancu

Filed under: aberand — animal00 @ 1:34 pm

Deci plm, calcule, alea alea, august 2016…”nu fac bre revizia la gepeleu ca o fac cand ma intorc”

Calculea alea alea, august 2016: „lasa ca duc masina in service, dupa ce ma intorc, ca si asa cacatu asta nu il face prea des”

Ianuarie 2017: 115E numa diagnoza la rabla. Cred ca vreo 80e ulei si filtru. Nici nu stiu cat ma duce reparatia la problema sau revizia la gepeleu.

Bag pula, scumpe is cacaturile astea aici 🙂

 

24 comentarii »

 1. cei mai multi, care au un salariu normal schimba masina tot la 4-5 ani.
  salariul unui mecanic bun sare de 30 pe ora, ceea ce il face sa coste peste 40 pe ora pe patron (patronu plateste jumatate din asigurari). sculele din sevice sint de regula de calitate si trebuie verificate periodic de tüv, ceea ce costa, toate facilitatile unui service costa mult mai mult decit in romania. personalul e periodic trimis la cursuri de actualizare ca nu lucreaza dupa ureche, si multe altele, toate astea se reflecta in pret.
  in afara de asta toate veniturile se declara integral si se impoziteaza, si aici e impozit nu ca intr-o tara bogata ca romania care-si permite miniimpozite mai mici decit in luxemburg.

  Comentariu de neamtz — ianuarie 4, 2017 @ 2:09 pm | Răspunde

  • pai, eu nu am contestat motivul pentru care e asa scump aici. Imi dau pumni in cap ca nu am facut treaba asta in Romania, pentru ca, in fond, din punctul meu de vedere era cam acelasi lucru.
   Bine, Doar GPLul puteam sa il fac in Ro si sa coste diferit, ca asa, uleiul si filtrul le puteam schimba destul de ieftin si aici (si am inteles ca uleiul de aici este net superior aluia din RO).

   Problema pentru care e diagnoza a aparut acum, de fapt se intampla uneori si in RO, dar am considerat ca e irelevant. Plus ca a mai aparut o alta problema, aici, care trebuia rezolvata. Asta e. Nu poti sa ai totul numa pe castig. Dar, daca nu e ceva tragic de scump, balanta este pozitiva.

   Comentariu de animal00 — ianuarie 4, 2017 @ 2:30 pm

  • conform lu´low gica, daca mai astepti trei ani si arzi o etapa iti ei masina noo. da´pune si tu sa ti faca o estimare de pret, daca o da prea tare´n sofisme gen ” nu stiu io ce are masina ta” il bagi si tu in pula tot a ta. Daca iti zice in cel mai bun caz tz €, in cel mai rau tz00 €, macar ai si tu tema pt acasa.

   Comentariu de garcea — ianuarie 4, 2017 @ 3:04 pm

  • pai, problema e ca fara diagnoza nu pot sa imi zica ce are. Discutia a fost asa: diagnoza, te sunam iti spunem ce are si cat costa, dai sau nu okul.
   ceea ce mi s-a parut destul de fair.

   Nu stiu cat e in Ro diagnoza. Stii cum e…acolo mai ai un prieten al unui prieten. daca m-a mai vazut si la tv s-a schimbat totu. Asta e 🙂

   Comentariu de animal00 — ianuarie 4, 2017 @ 3:09 pm

  • animaloo, daca tu intelegi preturile de aici, eu in schimb nu inteleg preturile din romania. nu ma refer acum la service auto ci asa in general. toate facilitatile costa mai putin in romania, transportul mai putin, depozitarea mai putin, curentul mai putin, apa mai putin, manipularea marfii mai putin, iar salariile zdrobitor mai mici. cind toate componentele pretului sint muuuult mai mici in romania totul ar trebui sa coste muuuult mai putin, ceea ce nu e cazul, ba chiar de multe ori costa mai mult decit aici. asta nu inteleg eu la preturile romanesti. ba chiar si marfa contrafacuta costa mai mult decit originalu aici, ceea ce e culmea nesimtirii.
   ca ce ai aparut tu la tv?

   Comentariu de neamtz — ianuarie 4, 2017 @ 3:36 pm

  • sunt putine chestii care costa mai putin in Germania. Problema nu e ca „mai putin” ci ca in Germania preturile la cateva chestii sunt doar vaaag mai mari decat in Ro. Motivul? Pai, in principiu nu stiu 😛
   Aici mult is serviciile, pentru ca, asa cum ziceai: salarii mai mari.

   tv: cacat pansat master chef acum 1000 de ani. Dar, a contat. Bine, unul dintre serviceurile la care merg este al sotului unei colege de emisiune. Tot el m-a indreptat spre alt service, stii cum e in Romania, daca nu face factura ai niste costuri mai mici. Stiu, ar trebui sa platesc taxele alea, ca din cauza mea nu se fac autostrazi, nu din cauza aluia care din banii de autostrazi i-a luat lu fi-su masina de 1 milion de euro

   Comentariu de animal00 — ianuarie 4, 2017 @ 4:09 pm

  • Neamtz, daca ro n ar avea impozite atat de mici, corporatiile nu ar pasi pe aici. Tocmai prin aia ii atragem aici si mai apar locuri de munca.
   Vezi reducerile de activitate ale ford in germania si cresterea din romania, nokia a avut aceeasi poveste inainte sa inchida fabricile de mobile.

   In general toate tarile din est au politica de impozitare atractiva pt corporatii. Luxemburg si olanda isi schimba politica de impozitare in sensul cresterii taxelor. Sa vedem ce iese.

   Comentariu de Ratonu' — ianuarie 4, 2017 @ 4:45 pm

  • ratonu. luxemburg nu creste impozitele, de cind ii stiu eu au impozite simbolice. nu ca sa atraga corporatii ci ca sa-si faca rezidenta oameni bogati si sa aduca sume imense in felul asta in tarisoara.
   poate ca in tarile din est are un mic rol faptul ca e impozitul mic, dar joaca un rol secundar, motivul principal insa pentru care merg corporatiile acolo sint altele doua: salariile minuscule in comparatie cu tarile de bastina si legislatia muncii nesociala care e net, zdrobitor chiar, in favoarea angajatorului, si care de fapt nici macar nu se respecta cind e vorba de drepturile foarte mici in comparatie cu tariel civilizate, cind e vorba de drepturile angajatului. de aia sint aia la voi, ca sinteti extrem de ieftini pentru ei si sinteti sclavii perfecti.
   cu nokia e alta poveste. au incheiat un contract cu landul din germania unde s-au aciuat, si au primit bani de la land ca sa ramina un numar stabilit de ani si sa angajeze un numar stabilit de oameni. nu au respectat contractul si nu au vrut sa inapoieze nici banii primiti pentru asta. contractul e contract. drept urmare s-a pornit o campanie enorma de denigrare a nokia in germania. 44% din vinzarile nokia erau in germania. nokia s-au impuscat singuri in picior de prosti ce au fost. din leader de piata au ajuns un tiriplic nesimnificativ, practic s-au sinucis ca prostii.

   Comentariu de neamtz — ianuarie 4, 2017 @ 5:15 pm

  • nokia sunt un exemplu perfect despre cum sa te sinucizi

   Comentariu de animal00 — ianuarie 4, 2017 @ 5:16 pm

  • 🙂
   asta am scris si eu mai sus.

   Comentariu de neamtz — ianuarie 4, 2017 @ 5:17 pm

  • Nokia nu a picat din cauza cazului din germania.

   Salariile mici nu mai sunt demulta vreme atuul romaniei. Vezi bulgaria, unde salariul e net inferior ro si taxarea e relativ similara. In ceeace priveste legislatia, aceasta e favorabila angajatorului cum spui si tu (gratie lui boc/base). Dar daca te uiti pe portaljust (siteul cu publicitatea proceselor) cautand litigii cu profesionistii (litigii cu angajatorii) o sa vezi ca 90% sunt castigate de angajati.

   Luxemburgul isi ajusteaza taxele corporatiste (doar vorbeam despre acestea).
   Acordul ue canada ar fi ajutat corporatiile sa si mute hq cu costuri mai mici. Asteptam mutarile lui trump pt a vedea evolutiile ce ne vor afecta.

   Comentariu de Ratonu' — ianuarie 5, 2017 @ 9:17 am

  • ratonu. hahaha, luxemburg nu are concerne, populatia e de 500000 de locuitori. citeva firme sint prezente simbolic acolo, arcelor mital are 4000 de angajati de exemplu, cel mai mare angajator e posta luxemburgheza, asta ca sa-ti faci o imagine.
   nokia a picat din cauza faptului ca a plecat din germania in conditiile in care au facut-o. nu au piedut numai aproape junmatate din vinzari in mod direct in germania, au piedut peste 70% din vinzarile totale pentru ca in campania de pedepsire s-a implicat si telekom care e prezent masiv in toata europa si care a refuzat sa le vinda produsele oriunde. cind iti reduci aproape peste noapte vinzarile cu 70% atunci nu mai ai bani sa te dezvolti, nu mai ai bani sa investesti ca sa intri pe piata smartphone, plus ca daca tot te-ai descurca cumva nu-ti vinde nimeni produsus, plus ca nici nu mai vrea sa ti-l cumpere nimeni.
   chiar esti pafarist, la concerne toate statele fac concesii la impozite, inclusiv germania, se poate ajunge chiar ca concernele nu platesc impozite.
   in afara de asta nici macar n-ai inteles ca eu ma refeream la impozitul pe venit personal care in nici o tara europeana nu are o cota unica de 18% ca in romania.

   Comentariu de neamtz — ianuarie 5, 2017 @ 3:49 pm

  • 16 nu 18

   Comentariu de animal00 — ianuarie 5, 2017 @ 3:53 pm

  • sau 16 🙂

   Comentariu de neamtz — ianuarie 5, 2017 @ 4:10 pm

  • Animal, cum zicea caragiu in actorul si salbaticii, neamtz este ori ardelean ori prost (mircea diaconu raspundea: si una si alta).
   Explica i tu de rezidenta fiscala, de hq facute astfel cu scop fiscal. El imi vorbeste de angajati cand eu ii vorbesc de fiscalitate. O da inainte cu nokia in germania (si europa) si ce le au facut nemtii… cand nokia se axase cu telefoanele pe pietele emergente (india) unde vindea de rupea. La ei pb a fost de strategie in ceea ce priveste telfoanele. S au incapatanat cu symbianul cand toti s au dus spre android si au invadat pietele emergente cu tel ieftine pe android. Similar a patit si bbry. Iar acum au dat o in bara cu windows.
   Uite te cat din cifra de afaceri al nokia a fost si este partea de retele (le foloseste si telekom pe cele nokia). Recomand rapoartele de audit ale lor (nokia.com sectiunea investors), dar probabil le stii.

   Comentariu de Ratonu' — ianuarie 5, 2017 @ 4:49 pm

  • ratonu. as putea spune ca proasta-i ma-ta, dar n-o fac ca nu ma scobor la nivelu tau. consider discutia incheiata, ai intru totul dreptate, mai destept n-am vazut. sper ca nu esti in germania si tu, locul tau e acolo sa make kake romania great again.

   Comentariu de neamtz — ianuarie 5, 2017 @ 5:22 pm

  • Neamt, insist sa ma ridic la nivelul tau si sa iti arat ca desi pana acum nu am facut o, pot vorbi urat despre curva de ma ta.

   Coaie avem cu totii sa ne dam din strainatate cu parerea despre romania si cei care o locuiesc si sa aruncam cu cacat in ea de acolo.

   Romania e crescuta zi cu zi de astia care suntem aici nu de cei care au dat bir cu fugitii. Lucrurile aici merg in stil balcanic, dar merg inspre bine. De aceea lasa ne pe noi sa decidem ce si cum pt noi. Tu vezi ti de landul tau acolo, asta daca ti permit nemtii sa dai cu parerea.

   Comentariu de Ratonu' — ianuarie 6, 2017 @ 10:09 pm

  • @ratonu
   cois, n´am nimic de adaugat la vaicareala ta cu iz pseudopatriotard, da´nu pot sa nu te scuip nitezl cu niste popcorn semimasticat. in semn de apreciere!

   Comentariu de garcea — ianuarie 9, 2017 @ 10:30 am

  • bre garcea, la „voi romanii” singurul raspuns e asta patriotard. Vorba aia, pe raton il stiu si e ultimu nationalist

   Comentariu de animal00 — ianuarie 9, 2017 @ 10:36 am

  • bre animalööle, mare atenţie la nuanţare, io decît i´o returnez amical la gioale că pentru că şi el s´a rîs de mine cînd m´a ambalat în aceeaşi oală pentru că mă pizduiam cu gîrneamţu!

   Comentariu de garcea — ianuarie 9, 2017 @ 3:31 pm

  • ma doare in pula. Stie si singur sa se apere 😀

   Comentariu de animal00 — ianuarie 9, 2017 @ 3:36 pm

 2. cred ca am mai discutat despre asta. sigur ca perceptia mea e subiectiva. cind am fost in romania chestiile pe care as fi vrut sa le cumpar EU ca turist ocazional erau toate mai scumpe decit aici. absolut toate. alea pe care as fi vrut sa le cumpar EU. e drept ca nu am vrut sa cumpar morcovi si ceapa.
  asta cu milionarii din tzepe eu o vad altfel. are o legatura mica tzeapa a omului normal cu tzeapa milionarului. va lasa pe voi sa aveti micile voastre bucurii de felul asta sa poata ei tzepui nestingheriti sume foarte mari. toti tzepuitzi, deci toti sinteti intr-o oala, voi va lasati cumparati cu o ciunga si un ou ca sa-i lasati pe ei sa fure calu.

  Comentariu de neamtz — ianuarie 4, 2017 @ 4:50 pm | Răspunde

  • voi ca popor da. Voi ca persoana nu.

   Comentariu de animal00 — ianuarie 4, 2017 @ 4:56 pm

  • pai nu vroaim sa te chelfanesc pe tine personal, era vorba de cum fuctioneaza in principiu.

   Comentariu de neamtz — ianuarie 4, 2017 @ 5:04 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Spune ceva, spune, spune, spune....bine, scrie

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: