Unde scriu lu gigel

august 24, 2016

Traditii

Filed under: aberand — animal00 @ 3:35 pm

Alogenizarea populatiei se face prin toate metodele de manipulare posibile sau inventate. Pana in 1989 sistemul de valori pleca de la cel traditional mostenit de mii de ani. Familie, copii, copilarie, respectul membrilor de familie intre ei, in baza traditiilor si obiceurilor mostenite din ambele familii, atitudini si comportamente de bun simt in mare parte, asumarea unei vieti impreuna la bine si la greu, educatie acasa, de la doua generatii uneori fiind implicate, bunici si parinti, dar si scolara pe materii de stiinta preponderent cuprinzand informatii baza, dar si curiozitatea si obligativitatea lecturilor suplimentare pentru aprofundarea cunostintelor si studiu individual comparat. Existau multe activitati extrascolare culturale, mestesugaresti, artistice, sportive competitionale.

Parintii aveau locuri de munca stabile si posibilitatea de a castiga mai mult daca iti luau treptele, gradatiile sau isi completau studiile si prin examene treceau in alte posturi. Programele de lucru erau de 8 ore majoritatea, cu o marja in plus de o ora transport. Doar anumite activitati aveau programe de 12 ore. Exista stabilitatea locului de munca , a posibilitatilor de a iti achita obligatiile de intretinere, haine de sezon, hrana zilnica – mai greu in ultimii cinci ani inainte de lovitura de stat…dar aveam rate la mobila si ne ramaneau totusi bani sa putem avea concedii cu copiii si vara si iarna. Familiile erau unite in mare parte si se sustineau avand intalniri si de sarbatori si de diverse evenimente. Erau pentru copii si elevi excursii, tabere, organizari de evenimente…

Pana pe la vre-o 16-18 ani nimeni nu avea ca preocupare sexul decat in rare cazuri….eram prinsi in activitati scolare, recreative, casnice de familie firesti. In familie nu se vorbea despre sex si nimeni nu se lauda cu asa ceva…dar le invatai daca vroiau sa iti spuna cand anuntai ca te casatoresti. Existau si probleme, dar fiecare cauta sa si le rezolve in familie cu discretie ca o dovada de bun simt si respect reciproc ..chiar cand acesta se incalca. Scoala a ajutat pe multi copii care nu ar fi avut sanse sa invete…existand internate si burse de sustinere. Majoritatea profesorilor erau foarte bine pregatiti in domeniul lor de predare si dispusi a sprijinii elevii cu talente si predispozitii de studiu aprofundat. Existau biblioteci si la sate la caminele culturale , cum existau si scoli si dispensare si specialist pe agricultura, cresterea animalelor si masini agricole….Vacantele pentru multi insemnau la tara la bunici, la activitatile gospodaresti dar si culturale intre batranii satului si cei tineri batand toate zonele si imprejurimile, de la care invatau dragostea de tara, de pamantul acesta sfant, de obiceiuri si traditi. Exista un echilibru, autenticitate si un sentiment de siguranta.

 

Eu v-am mai zis. Pe vremea lu Ceasca era bine. Eram toti niste animale de tractiune, cu loc de munca.

3 comentarii »

 1. De unde e citatul?

  Comentariu de catalinx — august 24, 2016 @ 3:37 pm | Răspunde

 2. http://www.ninelpeia.ro/aparitii-in-presa/meciul-anului-peia-vs-soros/

  coment mai jos

  Comentariu de animal00 — august 24, 2016 @ 3:40 pm | Răspunde

 3. Da’ nostalgicii astia de ce nu merg in coreea nordica sa ceara azil?

  Comentariu de Vizitator — august 24, 2016 @ 3:42 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Spune ceva, spune, spune, spune....bine, scrie

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: