Unde scriu lu gigel

August 11, 2015

Vin

Filed under: aberand — animal00 @ 3:00 pm

Uneori mi se pare incredibil. Traim intr-o lume cu atata informatie, incat alegem sa o ocolim. Asa ca am zis azi ca sa intreb totusi despre dilema cu vinul un om din lista de fb care are nitele tangente cu vinul. Adica lucreaza la o crama. Nu este text platit, el doar raspunzandu-mi la intrebare. O sa fie text publicitar dupa ce o sa ma duc la degustare la ei (pe banii mei).

so. Raspuns:

de cativa ani s-a remarcat un fenomen putin straniu; se numeste PINK. Sunt anumite soiuri, in general S. Blanc, Chardonnay care in prezenta oxigenului  capata o culoare putin spre roze. Este o problema si ptr. specialisti, ptr. ca nu s-a gasit o explicatie clara si exista mai multe pareri.

Vinul nu-si pierde din calitatile gustative, dar culoarea se schimba spre roze; unii chiar se gandeasca sa scoata S. Blanc roze(cam greu, in conditiile in care toti ne-am obisnuit cu o anumita culoare).Este un proces natural, toti producatorii se confrunta cu aceasta problema. Teoretic se poate interveni asupra vinului, ptr. a-i opri acest fenomen, dar se pierde din fructuozitate.

In concluzie, asupra acestui vin nu s-a intervenit si ca urmare si-a schimbat culoarea spre roze.

Unii spun ca de la butasi, altii ca de la tratamentele aplicate in vie; chiar unii specialisti spun ca s-a dezvoltat in butucul anumitor soiuri de strugure, viermele "PINK", cel vinovat de colorarea vinului, in prezenta oxigenului. Am gustat si eu multe astfel de vinuri, care chiar erau f.bune la gust, dar culoarea era neasteptata. Sper sa apara si niste rezultate stiintifice mai clare, care sa elucideze misterul. Cu siguranta, daca nu este alterat gustul si nici mirosul, nu cred ca astfel de vinuri sunt nocive ptr. organismul uman.

Marea problema: nu mai stiu numele cramei. Oricum, era un vin (S. Blanc parca) excelent.

Anunțuri

7 comentarii »

  1. Bun, pe asta n-o știam. La mine în frigider după ce se colorează vinul (deja deschis) se cam duce pe pula și gustul.

    Comentariu de catalinx — August 11, 2015 @ 3:12 pm | Răspunde

    • Iti dai seama ca asta ma mira. In prima faza am crezut ca am turnat, beat fiind, vreun pahar de vin rosu „la loc”. Chit ca nu fac asta niciodata 😀

      Comentariu de animal00 — August 11, 2015 @ 3:16 pm

  2. Am incercat si eu experimentul: am bagat in frigider o sticla de apa desfacuta ieri, am verificat azi si inca nu e roze. O sa verific peste o luna. Sau poate ma duc si eu in Barcelona si imi fac niste prieteni cu nume de Jesus.

    Comentariu de ElZorab — August 12, 2015 @ 2:05 pm | Răspunde

    • era romanesc vinu.

      Comentariu de animal00 — August 12, 2015 @ 2:09 pm

  3. am remarcat lipsa cuvantului: „pula” din text.
    ce fel de prieteni ai tu animal pe fb?

    Comentariu de Ratonu' — August 12, 2015 @ 5:55 pm | Răspunde

  4. am vazut chiar un film la HBO (nu mai stiu cum se numea) despre producatorii de vin din California anilor ’70 in care se intampla fix chestia asta. nea’ ala din film crede ca s-a stricat vinul si il arunca si apoi il ia inapoi si castiga premiulcelmare la o deguxtare de vinuri in Franta. happyend pampam

    revin cu titlul cand imi refreshez neuronu

    Comentariu de pvladc — August 13, 2015 @ 6:04 pm | Răspunde

  5. bottle shock
    http://www.imdb.com/title/tt0914797/

    Comentariu de pvladc — August 13, 2015 @ 6:12 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Spune ceva, spune, spune, spune....bine, scrie

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: