Unde scriu lu gigel

ianuarie 17, 2011

Le sparanghel

Filed under: Mancare — animal00 @ 12:44 pm

“Chiar nu stiu de ce sparanghelul nu este o leguma mai populara pe meleagurile noastre” Cam asta se intreba maestru costachel pacilea http://costachel.ro/2010/12/sparanghel-cu-sos-maltez/

 

si sambata am incercat si io sa vad ce se intampla.  (poze maine).

1. sparanghelul. Scump. Dar nu scump, ci foarte scump. 16 bete: 170 de mii. De banii aia imi luam muschi de vita, dar am zis “sa fie sparanghel”. si a fost sparanghel.

Si teama mea s-a petrecut: l-am lasat mai mult la fiert. nu de alta, dar am ceas de bucatarie si lam pus la 5 minute, da ala na facut clinc. Asa ca lam lasat 7 minute. Deci, ceva mai moale decat al dente.

pe urma lam tinut doo secunde pe ulei de masaline in tigaie. O parte cu bacon, o parte simpla. O parte leam lasat doar sarate.

2. Sosul. Nu am facut nici maltez nici olandez, am facut bogdanez. Adica o varianta a sosului olandez cu minole in loc de lamai :D.

Din fericire exista iutubul, pentru ca incercand reteta lu domn costachel am reusit sa fac omleta :D. Nu ca nar fi corect ce zice el acolo, dar, nu am inteles io bine.

Deci. Reteta sos olandez

oolele (1-2-3 in functie de numarul de persoane) se dezgalbenuseaza. Care galbenus se arunca intru vas de fier. se da cu sare si piper si o idee de apa(o lingura) si o lingura de suc de citrica dorita. Se inarmeaza bucatarul cu tel. Se pune un vas cu apa pe foc. Cand apa fierbe tare, se pune vasul cu oul dasupra si incepe sa se bata. Varianta care mie mi s-a parut cea mai corecta: bati galbenusul ca pe albus, adica nu amesteci ca pe crema de vanilie. Io nu lam lasat pe apa, ci ceva mai sus. Dupa 3 minute se obtine crema de galbenus. Intrucat colesterolul din galbenus nu-i indeajuns de rau, mai punem si cam un pachet de unt/3 oo. Unt pe care, preferabil, il limpezim inainte (topim unt fara sal ardem si porma eliminam spuma). Zama de la untu limpezit o turnam incet in galbenusuri si mai bagam cam 5 minute de frecus la galbenush.

Sosul e extrem de fain. Si gretos. Si scump. Si nerecomandat, de mine, a fi facut sub 4 persoane la masa. Din 2 oo si juma de pachet de unt, la 2 persoane, am aruncat aprox 90%.

 

Impreunarea sparanghel cu sos? Buna. Si cam atat. Adica, ma gandesc ca daca imi ieseau mai al dente, poate erau cu 10-15% mai bune. Mi-a placut tare ca e spumos (sparanghelu) si cu crema spumoasa se pupa tare. Dar, ramane urmatoarea problema: Costa 10 mii firu de sparanghel. Care bani nu se vad in calitatea din spatele mancarii.

Deci nu sparanghel. Sau nu la pretu asta.

15 comentarii »

  1. da in loc de sparanghel nu mergea un broccoli?

    in poza aia de pe costachel, sosu arata ca si cum ar fi diaree de hepatic…

    Comentariu de Ratonu' — ianuarie 17, 2011 @ 1:04 pm | Răspunde

  2. nam vazut niciodata diaree de hepatic

    Comentariu de animaloo — ianuarie 17, 2011 @ 1:20 pm | Răspunde

  3. @Ratonu: fratioare, sigur n-ai avut hepatita vreodata, cat despre sosuri, n-as putea cumva sa te banui c-ai fi prestat, mai ales unul de-asta 😀 Da-i bine ca ai spirit critic 🙂

    @animaloo: pai inseamna ca eu la 10 lei cinspe fire m-am scos bine. Da’ tot e scump, fir-ar el sa fie…

    Comentariu de Costachel — ianuarie 17, 2011 @ 1:41 pm | Răspunde

    • @Costachel: multumesc, dintotdeauna mi am dorit ca cineva sa mi aprecieze spiritul critic!

      Comentariu de Ratonu' — ianuarie 17, 2011 @ 2:17 pm

  4. @costachel: nu tre sal iei in serios pe raton. Cei drept, insa, este ca sosul merge fix in ficat si pe colesterol. Bun al dreaq, dar, dupa cum mentionam, nu prea renteaza sa il faci pentru mai putin de 4 persoane.

    10 lei 15 fire, e deja mult mai cinstit. Dar tot cam scump. Mai ales ca nu este deosebit. E tot cam ca un brocoli mai spumant

    Comentariu de animal00 — ianuarie 17, 2011 @ 2:14 pm | Răspunde

  5. @Ratonu’: cu multa placere 🙂

    @animaloo: asta asa-i, la cata munca se depune, e enervant sa-ti iasa prea putin… Cat despre sparanghel, raman la ideea ca-i mult mai simpatic usor crocant. A, si ca ar trebui sa coste maximum 5 lei kilu’!

    Comentariu de Costachel — ianuarie 17, 2011 @ 2:32 pm | Răspunde

  6. @costachel: la cata munca am depus la el, a fost enervant sa arunc 90%. Basca faptul ca prima jumatate (3galbenusuri si juma de pachet de unt) le-am aruncat. Noroc ca exista iutub ca nas fi inteles din reteta de la tine exact cum se face 🙂

    hai 10 lei kilu. Si da, am gresit eu ca nu a iesit nitel crocant. Insa, mi-am dat seama cam cum tre s fie spuma de sparanghel (vazut asa ceva pe la un restorant dala de 3* din barcelona – la tv). Extrem de scumpa si buna 😀

    Comentariu de animal00 — ianuarie 17, 2011 @ 2:36 pm | Răspunde

  7. Pe post de cenusa in cap, am pus la textul cu olandezul doua filmulete, nu unul. Si ti-l sugerez pe-al doilea, varianta care era recomandata de Mona in comentarii. Personal, n-am facut sosul decat folosind prima varianta (cea pentru care n-am film), dar data viitoare incerc si eu cu blenderul, ca pare mult prea simplu…

    Comentariu de Costachel — ianuarie 17, 2011 @ 3:01 pm | Răspunde

  8. mie imi place sparanghelul la abur – se pune o oala cu apa la fiert si desupra apei o sita. se azvarle sparanghelul in sita, se pune un capac peste si se lasa 5-6 minute. sparanghelul iese crocant si gustos, nu isi pierde din aroma ca atunci cand il fierbi in apa.
    ii mai pun deasupra sare, fulgi de chili, piper, ulei de masline cu rozmarin sau salvie si un strop de otet balsamic. simplu si bun.

    Comentariu de lulu — ianuarie 17, 2011 @ 5:26 pm | Răspunde

    • sau il oparasti rapid.
      tot e scump

      Comentariu de animal00 — ianuarie 17, 2011 @ 5:46 pm

    • da, e scump. da’ cand esti fortat o perioada sa mananci numai verdeturi ca o ierbivora, ceva mai cu gust ca sparanghelul e binevenit. 😀

      Comentariu de lulu — ianuarie 17, 2011 @ 5:50 pm

  9. acsali trebia sa pui atita lichid cite galbenusuri ai folosit, iar lichidu asta il masori cu coaja de ou(nu conteaza prea tare cu care jumate de coaja- aia mai maricica sau aia mai micuta- decit la timpu de preparare. care timp nu se masoara cu ceasu, ci cu ochii, telu, instinctu si deshtiu).

    incearca vin alb ca lichid, nu fi zgircit ca olandezii. nu baga mixeru de mina in functiune ca te pacalesti, telu E pt sosuri calde ca apa/berea/vinu/etc pentru cind ti-e sete.

    asa si cu timpu de fierbere(in apa sau la aburi) al sparanghelului: nu se foloseste ceas, nici termometru, se simte cu destele si c’o furculita, ceva( nu uita ca dupe ce -l iei de la sursa de caldura el continua sa se gateasca)
    orice leguma e mai adevarata la gust daca e fiarta la aburi, sparanghelu alb , pentru ca tre curatat de coaja -spre deosebire de ala verde- po sa-l fierbi totusi, apoi fierbi in apa aia cojile, apoi strecori zama si uite asa ai baza de supa de sparanghel

    mai ales daca ai de gind sa-l mai pui si la prejit, atuncea doar il oparesti in apa clocotita cu sare, un minut (acilea trebe ceas)s’apoi il racoresti cu apa rece-rece. il usuci si-l prejesti

    sparanghelu alb e mai bine nu numa dpdv financiar sa-l minci in sezonu european , nu in ala sud-american sau de unde vinea asta al tau
    si p’ala alb si p’ala verde po si doar sa-l prajesti in unt+ulei, sau sa -l pui pe gratar (da-l cu ulei c-o pensula)

    blegienii, ca sa faca asperges a la flamande, pun sparanghelu alb in apa rece (nu multa, cit sa-l acopere)si-l lasa la foc mic sa dea in fiert;si-l fierb, evidaman, la foc mic, odata cu oole pe care le dau apoi pin sita, deasupra platoului cu sparanghel fiert
    si dup-aia stropesc asta cu unt limpezit, sare , piper si patrtunjel. minca cu piure de cartofi si-s mai destepti decit olandezii, ca n’arunca nimica din prepararea asta

    Comentariu de SOS — ianuarie 18, 2011 @ 12:24 pm | Răspunde

    • tui capu: am aruncat toate minunile de coji fara sa fac niste supa 😦

      mult de munca. Si mult prea scump pentru ceea ce ofera. Din pacate.

      Comentariu de animal00 — ianuarie 18, 2011 @ 12:40 pm

  10. asa e cu toate alea la’nceput: pare ca e mult de munca. mai fa o data si inca o data si sa vezi cum iti dai drumu, o sa mearga ca de la sine. du-te de la’nceputu lu mai si pin’ la sfirsitu lu iunie pin regiuni unde se cultiva sparanghel si ia de-acolo, ca nu-i mai scump de 5-6 euro pa kil…sau vino ‘n aceeasi perioada in vizita pa la mine si bagam in noi tughezar

    Comentariu de SOS — ianuarie 18, 2011 @ 12:47 pm | Răspunde

    • 6e/kil e cat vita 😀 si tot mai eftin decat la noi 😀

      Comentariu de animal00 — ianuarie 18, 2011 @ 12:56 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Spune ceva, spune, spune, spune....bine, scrie

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: