Unde scriu lu gigel

noiembrie 25, 2008

Ciumpercile

Filed under: Mancare — animal00 @ 4:32 pm

gigele, az tre sa iti povestesc despre ciumperci.

Ciumpercile sunt niste fiinte pamantene, sporofilie, comestibilie si, dece nu, umbrelate. Fac parte din familiar lor si se inrudesc direct cu urzicile si brusturii. Se gasesc in cantitati deloc neglijabile, in padurile din romania si presupun ca si din alte tari, da nustu io.

in austria am vazut niste ciumperci, dar nu leam intrebat daca stiu romana. Daca nu stiu romana, ciumpercile nu mai sunt ciumperci, ci cu totul alta rasa de chestii care seamana cu ele.

Prima aparitie documentara a ciumpercilor a fost demult. Din motive diavolicesti-comuniste, inscriptia cu DECEBALUS PER SCORILO fiind de fapt inscriptionata

DECEBALUS PER SCORILO CIUMPERCUS MANCATUS MULTUS SI FOSTAS RAUS TOT ZIUA VIEZURE BARZA VARZA.

Adica, in traducere libera: decebal fiul lu scorilo a mancat ciumperci si ia fo rau de tot ziua aia si a consultat viezurele adus de barza care ia zis sa mance varza.

Inca nu sunt cunoscute, in totalitate si exactitate, motivele pentru care comunistii au sters partea a doua a mesajului. Cred ca esti casa fac pe plac unor natiuni care nu descoperisera inca ciumpercile. Practic, descoperirea ciumpercilor, echivaleaza cu descoperirea Americii, numa ca culinar vorbind.

Acum, sa lom pe rand caracteristicile ciumpercilor.

Pamantene = adica cresc din pamant. uneori sunt murdare de pamant, care nu este comestibil. trebuie curatat.

Sporofile = cresc sporatic in padure

Comestibile = se pot gati, in diverse moduri, prezentabile in viitorul apropiat, adica niste randuri ceva mai jos. unele doar o singura data

umbrelate = furnicile se ascund sub ele cand ploo.

Inrudirea cu urzicile si brusturii = fiintele care nu sunt plante din padure fac pipi pe ele.

 

Inmultire pluricelenterata, adica celulele se inmultesc cand pluviunile cad din cer. De aici si vorba cu ca ciumpercile dupa ploaie, adica ud.

Nu se intalnesc in apa, deoarece s-au certat foarte rau cu niste alge care le barfeau la calutii de mare. Din cauza ca calutii de mare, care erau cei mai buni preteni ai ciumpercilor marine, leau crezut pe doamnele alge, ciumpercile siau bagat sporul si au plecat din apa si ia lasat pe caluti cu proastele alea de alge.

 

Moduri de bucatareala.

Se curata si se lasa sa se usce de apa daca leai spalat. daca nu le speli nu le lasi sa se scurga pentru cas deja scurse.

se taie in diverse forme sau nu se taie deloc. se pot praji, cuace sau fierbe.

se pot manca ca salate, ca garnituri (de cele mai multe ori) sau simple. Prefera, pe langa dansele, niste arome tip piper si patrunjel. Usturoiul este un prieten de nadejde al bucatarilor care se hotarasc sa gateste ciumperci.

reteta 1

sa curata niste sampinioane. Se scot piciorusele si se inlocuiesc cu branza mucegait albastra. se dau la cupotor. se halesc calde in compania unei beri reci.

reteta 2.

aceleasi sampinioane nu se baga in seama. In schimb, se baga in seama o ceapa mai mare. se baga in seama cu cutitu adica. pestici. pesticii se arunca in uleiul proaspat afumand, pana se caramelizeaza. Peste se arunca niste mucioase, adica ghebe, fierte in prealabil + apa + sare. Se lasa pana se discuta intre ele umpic. se da cu sare si piper si usturoi dupe gust. se mai lasa nitel. Se da la final cu patrunjel taiat pa mic. Se consuma in preajma unei tuiculite si alu o friptura de domnule porc.

reteta 3.

ciumpercile, tip sampinioane, se baga la fert. Odata ferte se scurce de apa si se toace marunt dar nu chiar marunt. Se adauga la ele nitica ceapa verzulie, taiata finutz ca satinu. Se adauga sumpic de usturoi, cam cat satz permita sa nu mai pupi gajici toata ziua. Peste tuata asta se tuarna niste maioneza si niste patrunjel. si sare, da inainte de maiuneza. se consuma rece, alaturi de un vin alb sec si rece si in prealabilul unei fripturi de vita cum inca nu am reusit io sa fac.

reteta 4.

se ia o portie de ciumperci, numite otravitoarea. se gatesc in orce mod. se consuma calde. se moare.

 

ei bine gigele, daca mai ai diverse intrebari despre ciumperci, poate itz mai zic despre ele.

5 comentarii »

  1. Eu ştiu că nu sunt gigel şi că întrebarea mea nu e chiar despre ciumperci, totuşi ce sunt alea „pestici”? Să moară mortul dacă ştiu. 😀
    Cât despre „DECEBALUS PER SCORILO CIUMPERCUS MANCATUS MULTUS SI FOSTAS RAUS TOT ZIUA VIEZURE BARZA VARZA. ” … sunt distrusă de râs. =))

    Comentariu de vave — noiembrie 25, 2008 @ 8:12 pm | Răspunde

  2. pestici = peshtici = pestishori = ceapa taiata julien/pestisori

    Comentariu de animal00 — noiembrie 26, 2008 @ 8:42 am | Răspunde

  3. No… că aici a fost prea mult pentru mine. 😛

    Comentariu de vave — noiembrie 26, 2008 @ 7:53 pm | Răspunde

  4. probabil că decebalus per scorilo şi-a făcut reţeta cu nr. 4. noroc cu viezurele, barza şi varza care ştiau străvechi leacuri dacice. şi purtau brăţări dacice.

    Comentariu de Lorena Lupu — decembrie 30, 2008 @ 12:07 am | Răspunde

  5. Imi ploo in guraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!! Mor dupa ciumpercute! Nu dupa ce le mananc, adica mor de pofta. Aoleu, am mai zis ca-mi ploo in gura?!?!

    Comentariu de Mimoza pudica — martie 12, 2009 @ 1:04 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Spune ceva, spune, spune, spune....bine, scrie

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: